čtvrtek 6. listopadu 2008

Halloween a jiné

Mí drazí,

další týden v Irsku je za mnou. Byla jsem seriozní účastník konferencí, čarodějnice, Robin Hood a turista. Ptáte se, jak jsem to všechno stihla? Tak se hezky posaďte, uvařte si čaj a čtěte :-)

V pátek se konala konference na hradu Slane. Je to prakticky jediný stojící a užívaný hrad v Meath. Ostatní hrady jsou spíš velmi impozantní zříceniny. Slane Castle patří Lordu Henry Mount Charles a pro veřejnost je otevřený jen v létě a příležitostně i během roku. Dobrou příležitostí je například koncert Rolling Stones, Madonny, U2 nebo příští léto Oasis. Na hradu je možné mít i svatbu, leč tu si může dovolit pouze dublinská smetánka.
Jak už jsem se zmínila, já byla na hradě na konferenci. Konference se týkala Evropské úmluvy o krajině a Village Design Statement (krkolomný překlad -Zpráva o designu vesnice). O co jde? No pokusím se to vyjádřit jasně, stručně, názorně. Evropská krajina byla po staletí formována člověkem k jeho obrazu. Na stavbu domu byly používány místní suroviny, každá vesnice měla nějakou specifičnost např. určitý druh oken, barvu omítky atd. Když se člověk před sto lety podíval z hory na krajinu pod sebou, pravděpodobně byly jeho oči potěšeny. Dneska, aby se bál člověk otevřít oči. Z vrcholu kopce v lepším případě vidí holé stráně sjezdovek a socialistické horské hotely, v horším případě fabriku typu Hyundai. Evropská úmluva o krajině se mimo jiné snaží zachovat zbytky původní evropské krajiny a Village Design Statement je nástroj k realizaci této idey. Vesnice s pomocí grantu a podpory místních obyvatel vytvoří zprávu, ve které označí výjimečné prvky v architektuře nebo struktuře vesnice a ty se snaží dále zachovat, případně při stavbě nových budov následovat kulturní dědictví. Takže se potom nemůže stát, že ve vesnici, kde 90% budov tvoří dřevjanky, někdo s prominutím „vyblije“ své ego do krajiny ve formě podnikatelského baroka. Byla to zajímavá konference, které se zúčastnilo plno uvědomělých idealistických lidí (v překladu…stejní blázni jako já :-)

Aby konferencí nebylo málo, včera večer jsem se vrátila z další velmi zajímavé konference o Green Infractucture (Zelená infrastruktura). Tam jsem si rochnila ještě víc. Konference byla dvoudenní a konala se v přímořském městečku Malahide pár kilometrů severně od Dublinu. Přednášející byly a jsou kapacity v oboru a přijeli z USA, Velké Británie, Holandska, Švédska a samo z Irska. Opět samí lidé plní ideálů, které ovšem nejsou založen jako u mě na naději v lepší budoucnost, ale na zkušenosti, že ideály lze realizovat. Tato povznesená nálada byla ještě umocněna vítězstvím Obamy ve volbách, takže když irský ministr životního prostředí oficiálně na konferenci pogratuloval novému prezidentovi ke zvolení, Američani vyskakovali, jásali, tleskali a objímali se. Není se čemu divit. Byli to všichni vědci nebo lidi z neziskového sektoru a ti opravdu úpěnlivě touží po změně ve vedení země, která více ocení jejich práci. Jak už jsem se zmínila, téma konference bylo zelená infrastruktura. Je to nový přístup v pohledu na zelené plochy na úrovni států, regionů, měst a obcí. Zeleň je zde vnímána rovnocenně k tzv. šedé infrastruktuře (dálnice, železnice, budovy, potrubí) atd. Nebudu to tady moc rozepisovat, bo vás nechci úplně unudit, ale každopádně pro mě to byl velký přínos a už se těším, jak některé poznatky „vpašuju“ do svého výzkumu a třeba někdy v budoucnu i do praxe. Mé nadšení bude ale pravděpodobně „sešrotováno“ českou realitou…v případě Moravskoslezského kraje oranžovo-rudou :-(

No kromě konferencí jsem byla párkrát v kanceláři. Mám nové úkoly, takže se do konce stáže můžu ještě nějak projevit. Taky jsme měli Halloween. Dětičky u dveří krvácely, bledly, cenily zuby, trčely jím žebra, poletovaly, poskakovaly, kvokaly a vyluzovaly jiné různé zvuky. Bylo to docela fajn…já jsem se převlékla za čarodějnici (někteří mohou namítnout, že jsem se ani moc nemusela převlékat) a strašila jsem je taky. Dávaly jsme jim bonbóny a po osmé večerní už byl klid. V sobotu jsme se po cestě na tradiční týdenní nákup stavily na Hill of Tara. Je to posvátný kopec (spíš kopeček) nedaleko Navan, kde údajně kdysi dávno sídlili legendární irští králové. Je to pěkné místo, rozhled široko daleko, krásný kostel, různé archeologické nálezy. My jsme tam byly zrovna v době, kdy tam skupina nějakých lidí tančila v kruhu a k tomu jim bubnovali hudebníci. No a v neděli jsem celý den byla v lese (což je v Irsku docela vzácnost) a učila se střílet z luku. Bylo to dobrobrůžo hlavně proto, že jsem se co chvíla bořila do bahna. Terče byly gumové 3D modely zvířat důmyslně rozmístěné po lese. Nu lukostřelba není asi sport pro mě (Robin za mě nebude), ale každopádně to bylo zajímavé zkusit.

No a zítra. Zítra mi přijede kamarádka z Česka na návštěvu. V práci dostanu pár dní volna, takže budeme spolu poznávat krásy Irska, ale hlavně Dublinu a okolí.

Takže to je protentokrát všo a 2. prosince mě máte v ČR jak na ořu.

Have a nice day

Maki O’Makule
http://picasaweb.google.com/marketa.volna/HallowenAJin#

Žádné komentáře: