úterý 23. září 2008

Mystic week in Meath II.

V sobotu ráno (ve 14 hodin :-) jsme podnikli výlet do Brú na Bóinne. Účastníci našeho zájedu byli, kromě mě a Marja, ještě dva kluci z Holandska, kteří byli u Marjan na návštěvě. Po cestě jsme se zastavili na Hill of Slane. Je to posvátné místo irských katolíku, protože právě tady svatý Patrik, patron Irska, začal šířit křesťanství mezi pohany. Náš výlet pokračoval „zpět do minulosti“. Brú na Bóinne je jedinečný komplex hrobek, pyramid a prehistorických útvarů zapsaných do seznamu UNESCO. Komplex byl vybudován 3200-3500 př.n.l. a je starší než egyptské pyramidy. My jsme navštívili hrobku Knowth. Je to takový zelený kopeček obklopen malými zelenými kopečky ozdobený při úpatí bloky kamene s prehistorickými motivy. Vnitřkem hlavní hrobky vede tunel, který ústí do komory, kde se pravděpodobně konaly náboženské rituály. Každoročně v den jarní a podzimní rovnodennosti sluneční paprsky na pár hodin osvítí vnitřek hrobky a umožnili provést rituály. Hrobka mohla sloužit také jako kalendář…kdy zasít, kdy sklidit úrodu. Místo má neopakovatelnou atmosféru. Provázel nás moc milý a vzdělaný americký průvodce, takže zážitek byl o to větší.

Protože zrovna na neděli připadl den rovnodennosti, rozhodli jsme se podívat na „zázrak“ v přímém přenosu. Nedaleko Kellsu je další prehistorický objekt Loughcrew Cairns. Jedná se o hrobku (pyramidu) ještě starší než komplex Brú na Bóinne, postavený na vrcholu kopce nedaleko města Oldcastle. Vnitřkem této pyramidy také vede chodba, která je v den rovnodennosti osvětlena vycházejícím sluncem. Vstávali jsme v 6 hodin (v neděli!!), vyšplhali se na kopec a hodinu jsme vychutnávali mystickou mlhu kolem pyramidy. Mlha ani tak nevadila, ale zrovna na východě byly mraky, takže bohužel zázrak se nekonal. I tak to byl super zážitek. Po celou dobu čekání tam na bubny bubnovali místní nadšenci a vytvářeli fakt úžasnou atmosféru. Na kopci jsme pořádně vymrzli, ale dole nás zahřála pravá irská snídaně a kafe, které nám uvařila známá Geen na své farmě. Byl to další krásný den v Irsku.

Zítra mě čeká další úžasný zážitek a sic National Ploughing Championships (národní šampionát v plužení) :-) Myslím, že další příspěvek do irského blogu bude určitě stát za to!

Mějte se všici krásně, i ti, kterým tento týden začala škola!
Maki O
’Volna

Fota zde: http://picasaweb.google.com/marketa.volna/TDenIII#

Žádné komentáře: