neděle 7. září 2008

První týden v Meath Partnership

A je to tady…první den stáže!

Budík zvoní docela v pohodovou hodinu, protože v práci začínáme až v 9:00. Nakrmím kočky, nakrmím sebe, udělám ze sebe lidské stvoření a spolu s Marjan vyrážím po ulicích Kellsu do kanceláře firmy. Chodíme do práce pěšky, protože to jednak není moc daleko a také proto, že ráno bývají v Kellsu dopravní potíže. Irové totiž milují svá auta a nehodlají se jich vzdát, ani když mají jít do obchodu, který je za rohem (slovy prof. Vencálka :) „blíže se tomuto fenoménu budu věnovat v jednom z dalších příspěvků).

Při vstupu do kanceláře mám trochu sevřený žaludek. Ale byla jsem s Marjan, která si z toho dělala legraci, tak jsem vlastně ani neměla moc čas být nějak více nervózní. Po hodině zapojování počítače, instalování tiskáren a podobných strojíren si mě zavolá šéf do své kanceláře. Společně s dalšími lidmi z firmy (je nás v kanceláři celkem 7 + 2 v kanclu přes ulici) řešíme, jak bude probíhat moje stáž. Odcházím s tunou lejster, strategií, analýz, informací a taky s příslibem, že budu mít šanci se na určitých projektech podílet a některé již realizované vidět na vlastní oči.

Společnost Meath Partnership (dále jen MP) je rozvojovou agenturou pro hrabství Meath. Činnost firmy je úzce spojena s národními a evropskými fondy, které jsou určeny pro rozvoj venkovských oblastí. Největší zdroj financí je evropská iniciativa LEADER+. O co jde? MP je výkonným orgánem tzv. MAS (místní akční skupiny). MAS je skupina obcí, firem, neziskovek, občanských sdružení a občanů, které spojuju zájem o lepší život v region. Aby tato různorodá skupina dosáhla svého cíle, potřebuje k tomu peníze…hodně peněz. Proto firma MP požádá o peníze z EU (LEADER+). Pokud žádost byla v pořádku, tak MP a tím i celý region obdrží určitou sumu peněz. Pro plánovací období 2007-13 Meath dosáhne asi na 12 mil. €. Tyto peníze MP přerozděluje podle toho, co je v regionu nejvíce potřeba. Lidé (tj. občané, firmy, sdružení) si potom žádají o peníze na své mini-projekty. Projekty se týkají nejrůznějších oblastí. Peníze můžou třeba jít na vybavení tělocvičny, na přestavbu domu na hostel, na pomoc pro staré lidi nebo na ekologickou výchovu. MP nejenom přerozděluje, ale taky vede své vlastní projekty. Příští měsíc například otvírá dobrovolnické centrum - kontaktní místo pro ty, kteří mohou pomáhat a pro ty, kteří pomoc potřebují.

Co bych se já ráda naučila ve firmě? Chtěla bych vidět, jak se vede projekt, jaké jsou jednotlivé fáze, jak se vyjednává s partnery, jak se projekt financuje atd. Jedinou věcí, která může překazit můj plán, jsou obstrukce irské vlády, která má za úkol schválit LEADER+ na další roky. Takže čekáme, čekáme a zatím se budou dít jiné zajímavé věci: národní šampionát v plužení koncem září, 50-ti členná česká návštěva z Klatov (spřátelená MAS), práce na národních programech atd.
První týden stáže jsem skoro celý jen četla a vstřebával informace a hlavně se snažila nevypadat jako úplný troubela.

Moje angličtina je furt docela hrůzná, ale cítím zlepšení. Hlavně už víc rozumím…Irové totiž chodí uuup, mají luuuunch, a pijí v puuub. Všude totiž místo „a“ cpou „u“. Celé dny jsem ležela v kanceláři v těch papírech, napínala ucha, snažila ze sebe něco srozumitelného dostat a můj mozek jel na 120%. Večer jsem se najedla něčeho dobrého vegetariánského (zdravím pana Ubíka:-) a padla do postele. Když je člověk v posteli, tak mu ani nevadí všemi Iry neustále komentované počasí. Je to tu docela divočina. Během jednoho dne pětkrát prší, sem tam zasvítí sluníčko a je teplo, pak pro změnu průtrž mračen....sníh se zatím nekonal.

Dneska bylo pěkně a kupodivu nepršelo ani jednou (zatím:-), takže jsem vyrazila na výpravu k „majáku“. Po cestě jsem zobala ostružiny a kochala se krajinou. Maják nakonec dobyt, i když jen jeho úpatí. Škoda, určitě musí být z vrchního patra úžasný výhled. No možná je to dobrý podnět na nový projekt pro Meath Partnership.

Včera v sobotu jsem byla s Marjan v Navan na nákup a prohlídnou si město. Navan je něco jako hlavní město oblasti. Docela pěkné, malé město, kam všichni jezdí z jednoho prostého důvodu. Je tam totiž jediné velké shopping centrum v celém širém okolí. Irové totiž mají neodolatelnou touhu utrácet své nedávno nabyté bohatství.
Irsko je teď v podobné situaci jako Česko. Zažilo velký hospodářský boom (říká se mu keltský tygr) a teď hospodářství pomalu nenápadně upadá. Irové na to reagují ještě úpornějším utrácením. V Kellsu a okolí nenacházejí dostatečně nenasytné kasy a tak vyrážejí za obchody do Navanu. A tak se i já vydala na novodobý lov s peněženkou v kapce.

Věřím, že mě Irsku čekají spíše nemateriální potěchy.

Krásný příští týden přeje Maki O’Volna a už asi její kocouři

(PS: Začala jsem kočkám totiž ráno dávat jídlo, protože vstávám dřív než Marjan. A už to vypadá, že si mě adoptovali. Aspoň tak si zdůvodňuji to, proč mi ráno lezou do postele a hlasitým předením a jinými fíglemi se mě snaží vzbudit :-)

Fota najdete zde:

http://picasaweb.google.com/marketa.volna/PrvnTDenStE#

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Zdraví tě pravidelný čtenář Flek :-)