pondělí 6. října 2008

Služební zákon se odsouvá...


Taky jste si už někdy posteskli, že úředníci jsou v Česku v lepším případě neschopní a neochotní v horší arogantní?

No bohužel se neblýská na lepší časy. Dneska jsem si přečetla zprávy z domova a jedna mě obzvlášť zaujala. Náš "oblíbený" pan prezident dneska (6.10.) podepsal odložení služebního zákona. Vina ovšem neleží jen na panu prezidentovi. Odklad odhlasovala i poslanecká sněmovna a senát. Jsme jedinou zemí EU, která služební zákon nemá! V USA byl služební zákon přijat již před více jak 120 lety. Že nevíte, o co ve služebním zákoně jde? Zkusím vám to přiblížit.

Služební zákon by měl přesně vymezit postavení státního zaměstnance. Měl by jasně říci jaká jsou pravidla pro úředníky centrálních úřadu, krajů a obci. Všeobecně se zákon považuje za konec zbytečné byrokracie, odpolitizovaní státní správy, odbourání korupce a stabilizace úředníků. Taky stanovuje lepší podmínky pro úředníky (delší dovolená, služební příplatky, plat podle zásluhovosti aj.). V konečném důsledku by zákon měl přilákat do úřednické profese skutečné profesionály, kteří často končí v soukromém sektoru z finančních důvodů nebo z nedostatku možnosti pro seberealizaci. Nechci se nikoho dotknout, ale v současnosti úřednické posty zaujímají víceméně lidé, které spíš než jejich odbornost do úřadu vyneslo "dobré přátelství" s politiky.

Zákon je odložen do roku 2O12, ale jelikož byl odložen již po třetí, ani tento termín není jistý.
Proč byl zákon znovu odložen? Oficiální důvod je tento: "
Vláda chce připravit nový zákon, který by jednotně upravil postavení státních úředníků. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas už dříve prohlásil, že na zákonu by se mělo shodnout celé politické spektrum, aby se při střídání vlád neměnil. Dalším důvodem odkladu je podle něj také nedostatek peněz." (ČT24, 22.8.2008).
A jaký je "pravý" důvod odložení? Možná se to politikům prostě nehodí. Ztratili by velkou moc, kterou dnes nad úřady mají. Toto je ovšem má interpretace celé věci :-)

V Irsku vidím, jaké důsledky má zavedení služebního zákona. Úřednické profese jsou zde stabilními a váženými posty. Přispívá to ke stabilitě institucí, k jejich lepšímu fungování stejně tak i k lepší spolupráci mezi institucemi. Každý tady ví, komu na ministerstvu nebo na krajském úřadě zavolat, protože ten člověk tam pracuje stabilně i několik volebních období.

Snad se Čr navrátí zpět do 21. století a služební zákon začne platit aspoň od roku 2012. Možná zatlačí EU, možná veřejné mínění (obávám se ale, že to není main streem téma).

Takže i když mě srdce táhne konat dobro pro český lid, asi skončím někde v call centru :-)

Zdraví Vás lehce pesimistická
Maki O'Makule

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Ahoj sestro, no musím Ti říct, že pokud se státní úředníci budou chovat, jak se většinou chovají, když po jejich úřadu nebo nedejbože po nich něco chceš, s podporou veřejnosti pro služební zákon nemohou počítat. Otázkou je, co je příčina a důsledek, ale za ty prachy jim tam nikdo kvalitní dělat nebude (teda kromě obětavých idealistů, kteří jsou sponzorováni odjinud (manžel, rodina, dědictví), nebo výlupků, kteří si z toho udělají korupční trafiku). A někteří za to, co tam předvádí by měli platit občanům odškodné a ne požadovat navýšení svých platů.
A tak by snad pomohlo jen drastické zeštíhlení počtu úřednictva a přidat pořádně těm kvalitním, kteří tam zůstanou, protože budou vybráni jako nejlepší nebo najati ze soukromé sféry. Ale to oni by zase stávkovali a bušili na občany, jak se stráášně bez nich neobejdeme a jak jich musí být přesně tolik kolik jich je a ani o jednoho míň.

Moje skušenost, IT oddělení na jednom nejmenovaném ministerstvu nechápe, že mají zákazníky a dělají "business" a poskytují služby. Jejich vidění je, že jsou tam od toho, aby vyhověli zákonům a nařízením, které spadnou zehora (vláda, EU apod..) a proto se musí udělat nějaký nový systém. Ale že to dělají pro další úředníky a nedejbože pro občany, to nějak nechápou a ti jim nějak do toho nepasují.

Poptej se v Irsku, kolik je občanů na jednoho úředníka. Zeptej se jich, v čem vidí výhody a nevýhody toho, že jsou třetí na Economic freedom indexu http://www.heritage.org/research/features/index/country.cfm?id=Ireland a údajně mají i málo úřednictva... Jak to, že tak relativně chudá země má najednou druhé největší GDP na osobu v EU? Jak trpí tím, že dávají méně daní státu (den daňové svobody Irů je 10.května. zatímco my makáme na stát až do 7.června.
http://danova-svoboda.cz/)?
Zeptej se jich, v čem to je? Kdysi bylo Irsko chudá země, ze které lidi utíkali pryč, hlavně do USA.

No, možná to cítíš jinak, třeba to časem poznáš sama. Nejlepší léčba by asi byla, kdybys začla podnikat :-)